Τηλ, 2106668946  & 6977920091

Δευ.-Παρ.  9 π.μ.-6 μ.μ.,
Σαβ κατόπιν ραντεβού

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.

All Right Reserved.

Εφ' άπαξ πληρωμή

Αν το συνολικό ποσό πληρωθεί το πρώτο εξάμηνο ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2014, τότε παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού ποσού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης πληρώνει το αρχικό παράβολο και στη συνέχεια το υπόλοιπο ποσό μειωμένο κατά το 

ποσό της έκπτωσης (20%).

Μετά την 8η Φεβρουαρίου 2014 καμία πληρωμή εφ' άπαξ δεν θα γίνεται αποδεκτή από τα τραπεζικά συστήματα.

Η εταιρία μας, ΑKROS CONSTRUCTIONS, αναλαμβάνει την τακτοποίηση του αυθαιρέτου σας σε όλη την επικράτεια. Διαθέτοντας πλούσιο έμψυχο δυναμικό και συνεργάτες ερχόμαστε κατόπιν ραντεβού στο χώρο σας για αυτοψία.

life insurance
Αναλαμβανουμε την τακτοποιηση του αυθαιρετου σασ,  σε  ολη  την ελλαδα

τακτοποιηση αυθαιρετων

vehicle insurance

Όσοι έχουν δηλώσει το αυθαίρετό τους με τον παλιό νόμο των αυθαιρέτων πρέπει, για να είναι σύννομοι με το Συμβούλιο της Επικρατείας, να δηλώσουν και με το νέο νόμο. Πρέπει να επικοινωνήσουν με το μηχανικό τους.

τι γινεται με τον ν.4014/2011

 • Εφ' άπαξ πληρωμή με έκπτωση 20%, αν η πληρωμή γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.
 • Προκαταβολή 30% του συνολικού ποσού, έως τη λήξη του πρώτου εξαμήνου, με έκπτωση 10%
 • Δόσεις                                                                                         Αναλυτικά:
τροποσ πληρωμησ προστιμου

Αντιλαμβανόμενοι το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα των ημερών μας, η εταιρία μας έχει προχωρήσει σε μείωση των αμοιβών μηχανικού, όπως αναγράφεται πιο κάτω. Για να γίνει αυτό πρέπει να διατηρήσουμε το κόστος χαμηλά. Έτσι, χρειάζεται να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1

Μετρήστε το περίγραμμα (εξωτερικά) της αυθαίρετης κατασκευής και υπολογίστε τα τετραγωνικά του χώρου σας - σημειώστε ότι προσμετράται και η επιφάνεια που καταλαμβάνουν οι εξωτερικοί τοίχοι. Επίσης, μετρήστε το ύψος του κτηρίου (από τον κορφιά μέχρι το φυσικό έδαφος).

Βήμα 2

Έχετε πρόχειρες πληροφορίες για το αν το ακίνητο βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου και για την ακίνητη περιουσία που δηλώνετε στο Ε9. 

Βήμα 3

Επικοινωνήστε μαζί μας και δώστε τα παραπάνω στοιχεία ώστε να υπολογίσουμε το πρόστιμο, φυσικά εντελώς δωρεάν, καθώς και να σας δώσουμε μια οικονομική προσφορά για την αμοιβή του μηχανικού.


τι χρειαζομαι για να τακτοποιησω το αυθαιρετο μου

Προκαταβολή 30%

Αν πληρωθεί το 30% του συνολικού ποσού  το πρώτο εξάμηνο ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2014, τότε παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης πληρώνει το αρχικό παράβολο και το 30 % του συνολικού ποσού και μετά το υπόλοιπο ποσό σε  δόσεις.

Μετά την 8η Φεβρουαρίου 2014 καμία πληρωμή εφ' άπαξ δεν θα γίνεται αποδεκτή από τα τραπεζικά συστήματα.

Δόσεις

Οι δόσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

α) Αν το παράβολο πληρωθεί μέχρι την τελευταία ημέρα λήξης του πρώτου εξαμήνου - δηλαδή μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2014 -

τότε ο αριθμός των δόσεων θα είναι 102 μηνών ή 17 εξαμήνων, που αρχίζουν να μετρούν από τις 8 Αυγούστου 2013

β) Αν το παράβολο πληρωθεί μέχρι την τελευταία ημέρα λήξης του δευτέρου εξαμήνου - δηλαδή μέχρι τις 8 Αυγούστου 2014 -

τότε ο αριθμός των δόσεων θα είναι 84 μηνιαίες ή 14 εξαμηνιαίες, που αρχίζουν να μετρούν από την πρώτη εργάσιμη ημέρα του δευτέρου εξαμήνου.

γ) Αν το παράβολο πληρωθεί μέχρι την τελευταία ημέρα λήξης του τρίτου εξαμήνου - δηλαδή μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2015 -

τότε ο αριθμός των δόσεων θα είναι 60 μηνιαίες ή 10 εξαμηνιαίες, που αρχίζουν να μετρούν από την πρώτη εργάσιμη ημέρα του τρίτου εξαμήνου.

παραβολο

 • 500 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή / χρήση μέχρι 50τ.μ.
ποια αυθαιρετα τακτοποιουνται


Για να ξεκινήσει η διαδικασία τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου απαιτείται η πληρωμή παραβόλου, βάσει των τακτοποιούμενων τετραγωνικών. Το παράβολο πληρώνεται με ειδικό έντυπο που το δίνει ο μηχανικός. 

Το ύψος του παραβόλου είναι:

 • 1.000 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή / χρήση άνω των 50τ.μ. και μέχρι 100τ.μ.

 • 500 ευρώ για κτήριο κύριας και μοναδικής κατοικίας μέχρι 100τ.μ.

 • 1.000 ευρώ για κτήριο κύριας και μοναδικής κατοικίας άνω των 100 τ.μ. και ��έχρι 200τ.μ.

 • 2.000 ευρώ για κτήριο / χρήση άνω των 100τ.μ. και μέχρι 1000τ.μ.

 • 4.000 ευρώ για κτήριο / χρήση άνω των 1000τ.μ. και μέχρι 2000τ.μ.

 • 10.000 ευρώ για κτήριο / χρήση μεγαλύτερη των 4000τ.μ.

 • 8.000 ευρώ για κτήριο / χρήση μεγαλύτερη των 2000τ.μ. και μέχρι 5000τ.μ.


Τα αυθαίρετα που τακτοποιούνται βάσει του νέου νόμου Ν.4178/2013 διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες:

 • Κατηγορία 1                                  

Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται

προ του 1975​                                                

Πρόκειται για κατασκευές σε κτήρια με αποκλειστική χρήση κατοικία που υφίστανται προ

 • Κατηγορία 2                                                                                                             

Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ  του 1983                                                             Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης, αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν 1.1.1983 με την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου που αναλογεί. 


του έτους 1975 και με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρ. 2 του αρθ. 7 του παρόντος νόμου περί αυθαίρετης αλλαγής χρήσης.

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν προ της 9.6.1975 με την καταβολή παραβόλου ποσού 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου. 

 • Κατηγορία 3 

Aυθαίρετες μικρές παραβάσεις                                                                                     

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης, αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν 1.1.1983 με την καταβολή του παραβόλου 500 ευρώ. Εδώ περιλαμβάνεται μεγάλο πλήθος μικροπαραβάσεων όπως: εξωτερικοί φούρνοι (μπάρμπεκιου), πέργκολες, υπερβάσεις περιτοίχισης, παραβάσεις του κτιριοδομικού κανονισμού και πολλά άλλα. Επειδή τίθενται ελάχιστες διαστάσεις αυτών, σε περίπτωση υπέρβασής τους τότε το παραπάνω παράβολο μπορεί να αυξηθεί.

 • Κατηγορία 4     

Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις                                                                                     

Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων μετά την καταβολή του παραβόλου και του  ενιαίου ειδικού προστίμου που αναλογεί. Εδώ διακρίνουμε τις παρακάτω υποπεριπτώσεις:​                                                                            α) Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερου του 40% τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης και δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια και δεν βρίσκονται εντός προκηπίου ή ακαλύπτου χώρου. Οι παραπάνω αυθαίρετες κατασκευές εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση.                                                                     β) Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του Ν.3775/2009 ή του Ν.3843/2010 ή του Ν.4014/2011, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά την συμπλήρωση της ταυτότητας του κτηρίου κατά τις διατάξεις του Ν.3843/2010.


 • Κατηγορία 5​  


Αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που δεν υπάγονται στις προηγούμενες κατηγορίες                                                                                                           Για την κατηγορία αυτή αναστέλλεται η επιβολή κυρώσεων για 30 χρόνια, μετά την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου που αναλογεί και δύναται να εξαιρεθούν οριστικά της κατεδάφισης υπό τις εξής προϋποθέσεις                                                                                  α) Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας του παρόντος νόμου και της καταγραφής των αυθαιρέτων, με διαπιστωτική πράξη του ΥΠΕΚΑ, επιλέγονται οι περιοχές που απαιτούν πολεοδομικό σχεδιασμό και  καθορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες του πολεοδομικού σχεδιασμού, εντός προθεσμίας πέντε (5) ετών από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης. Ουσιαστικά, πρόκειται να μπουν στο σχέδιο οι περιοχές που θα επιλεγούν από το ΥΠΕΚΑ με συνοπτικές διαδικασίες.                                                                                                 

​ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε.

τι πρεπει να κανουν οσοι δηλωσαν με τον προηγουμενο νομο, ν.4014/11

Επειδή προηγούμενος νόμος Ν.4014/2011 κρίθηκε επίσημα αντισυνταγματικός, όσοι έχουν δηλώσει το αυθαίρετό τους με αυτό το νόμο καλούνται να υπαχθούν στο νέο νόμο περί αυθαιρέτων, Ν.4178/2013

Η διαδικασία γίνεται μέσω του μηχανικού, υποβάλλοντας αίτηση να μεταφερθούν τα στοιχεία από τον προηγούμενο νόμο στον καινούριο και ταυτόχρονα να γίνουν διορθώσεις, κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, βάσει του νέου νόμου και συμπλήρωση δικαιολογητικών όπου αυτό είναι απαραίτητο. 

Παράλληλα απαιτείται η πληρωμή τέλους ανταπόδωσης υπέρ ΤΕΕ, κάτι που δεν υπήρχε στον προηγούμενο νόμο.

Φυσικά υπάρχουν αλλαγές που αφορούν στα πρόστιμα, όπως προβλέπονται από το νέο νόμο, τα οποία θα πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου. 

Απαντήσεις στις απορίες σας, όπως προέκυψαν από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του νέου νόμου

τι γινεται με τα χρεη προσ ικα και δου

Αν κάποιο αυθαίρετο έχει υπαχθεί στο νέο νόμο αυθαιρέτων, Ν.4178/2013, τότε αναστέλλεται η επιβολή προστίμου και κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, καθώς και τα πρόστιμα προς ΙΚΑ και ΔΟΥ.

Έκπτωση  έως και 50% στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

10/9/2014

Μειώσεις έως και 50% στο ειδικό πρόστιμο για τις αυθαίρετες κατασκευές προβλέπει υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες και θα τεθεί σε ισχύ σε δύο εβδομάδες. Βασική προϋπόθεση οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση ή στατική ενίσχυση των ακινήτων τους.

Τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το 50% του προστίμου έχουν πλέον οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ενισχύσουν στατικά τα κτίριά τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς υπέγραψαν την Τετάρτη την κοινή υπουργική απόφαση για τον συμψηφισμό του 50% τού προστίμου. Με λίγα λόγια θα παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης 50% επί του προστίμου για τα αυθαίρετα που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά.

Ποιες είναι οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων:

-Αντικατάσταση κουφωμάτων σε πόρτες και παράθυρα, αλλά και στον φωταγωγό κλπ

-Πρόσθετες εργασίες όπως κατασκευή σκάλας, αντικατάσταση σκεπής, τοποθέτηση μονώσεων κλπ

-Τοποθέτηση θερμομόνωσης σε στέγη, ταράτσα πυλωτή, αλλά και θερμομόνωση εσωτερικά του σπιτιού

-Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης

Ποιος είναι οι εργασίες για τη στατική αναβάθμιση των κτιρίων:

-Αλλαγή υλικών

-Αλλαγή εξοπλισμού του κτηρίου

-Τοποθέτηση ή εγκατάσταση ικριωμάτων

-Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη χθες και η ισχύς της θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα, ενώ, σημειώνεται ότι όσοι προσκομίσουν πλαστά πιστοποιητικά θα πρέπει να περιμένουν αντί έκπτωσης διπλασιασμό του προστίμου.

Μέσα σε περίπου δυο εβδομάδες θα έχει ενημερωθεί και το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) όπου υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία του συμψηφισμού.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των αυθαιρέτων κτιρίων οι εργασίες και οι δαπάνες που καλύπτονται αφορούν την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Για τη στατική επάρκεια οι εργασίες αφορούν την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ).

11/9/2014

Σύντομα θα ανακοινωθεί ολόκληρη η κοινή υπουργική απόφαση, ενώ μέσα στις επόμενες δύο (2) εβδομάδες θα ανακοινωθεί και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι μηχανικοί, προκειμένου να εντάξουν τις δηλώσεις των ενδιαφερομένων στο σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Βήμα 4

Στη συνέχεια, κατόπιν ραντεβού, μηχανικοί της εταιρίας μας έρχονται στο χώρο σας για αυτοψία. Μετρούμε τις επιφάνειες και τα υψόμετρα και λαμβάνονται οι απαραίτητες φωτογραφίες. 

Αν το ακίνητο έχει χτιστεί με άδεια ή υπάρχουν τακτοποιήσεις από το παρελθόν (με νόμο Τρίτση Ν.1337/83 ή Ν.720/77), τότε έχετε φωτοτυπία του στελέχους της αδείας ή των τακτοποιήσεων καθώς και των σχεδίων  κάτοψης, τομής, τοπογραφικού και διαγράμματος κάλυψης.

Δικαιολογητικά: Χρειαζόμαστε αντίγραφο του Ε9 σας, αντίγραφο της ταυτότητάς σας και μια υπεύθυνη δήλωση-εξουσιοδότηση στο μηχανικό (επικυρωμένη από ΚΕΠ) για να διεκπεραιώσει τη διαδικασία.

Τη δήλωση μπορείτε να την κατεβάσετε εδώ:

Βήμα 5

Στη συνέχεια δηλώνουμε τα στοιχεία του ακινήτου και του ιδιοκτήτη καθώς και τις αυθαιρεσίες στο σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου και σας στέλνουμε το έντυπο πληρωμής του παραβόλου. Αφού πληρώσετε το παράβολο σας στέλνουμε το έντυπο πληρωμής του υπόλοιπου προστίμου για όποιο τρόπο εσείς επιλέξετε ( εφάπαξ, 30% προκαταβολή και τα υπόλοιπα δόσεις ή όλο το υπόλοιπο ποσό σε δόσεις)

Βήμα 6

Σας στέλνουμε το επίσημο πεντασέλιδο της ένταξής σας στο νόμο, όπως αυτό εκτυπώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο, με μοναδικό αριθμό ακινήτου και barcode.

Έτσι, η αρχική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Τώρα απομένει η δουλειά του μηχανικού, να συνταχθούν τα απαιτούμενα σχέδια και οι μελέτες και στη συνέχεια να υποβληθούν στο ΤΕΕ.